5 tips om te leren touwtjespringen

5 tips om te leren touwtjespringen

Het springtouw is een absolute evergreen onder de sporttoestellen. Vooral in de fitnessruimte zorgt het Speed ​​Rope voor een sensatie. Dit zijn geen beige henneptouwen meer, zoals toen, maar kleurrijke springtouwen van kunststof, sommige met kogellagers. Het beste aan touwtjespringen is dat het een goedkope, locatieonafhankelijke sport is. Maar vooraf zeggen we wel dat het belangrijkste het juiste touwtjespring kopen is. Want daar begint het mee.

Of het nu op het strand, in de tuin, in de sporthal of op straat is – touwtjespringen is bijna overal mogelijk. Inmiddels is touwtjespringen niet langer alleen een vrijetijdsbesteding, maar een universele trainingsmethode die zowel door recreatieve sporters als door fitnessliefhebbers in hun trainingsplannen wordt ingebouwd. Want trainen met springtouwen is makkelijk te leren en traint het hele lichaam. Touwtjespringen is een full-body workout waarmee je tegelijkertijd kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie kunt trainen. Regelmatig trainen met het springtouw verhoogt de conditie, verbetert het welzijn en maakt je ook slank.

Kies het juiste springtouwmateriaal

In principe is elk eenvoudig stuk katoen-, hennep- of sisaltouw nog steeds geschikt voor touwtjespringen, net als de klassiekers uit de kindertijd. Tegenwoordig is er echter een ongelooflijke keuze aan springtouwen. Over het algemeen moet u bij het kopen ervoor zorgen dat een springtouw voldoet aan uw persoonlijke trainingseisen.

Stel de touwlengte correct in

Hoe lang moet het springtouw zijn? Welk materiaal je ook gebruikt om de juiste touwlengte te bepalen, je gaat altijd op dezelfde manier te werk: ga in het midden van het springtouw staan. Wanneer beide uiteinden onder je oksels reiken, heb je de juiste lengte gevonden. Als beginner kun je beter beginnen met een iets langer touw zodat je er in eerste instantie niet over struikelt.

Kies een oppervlak dat zacht is voor de gewrichten

Het oppervlak voor touwtjespringen moet je gewrichten beschermen. Harde oppervlakken zoals beton en asfalt moeten in eerste instantie worden vermeden. Oneffen oppervlakken zoals gras zijn echter ook problematisch omdat het touw er niet soepel overheen kan slingeren. Het ideale oppervlak is een vloer die meetrilt met de vloer, zoals een halvloer of een houten vloer, maar ook een tapijt of een oefenmat als ondervloer. Zorg er naast de optimale ondergrond voor dat je tijdens het touwtjespringen goed gevoerde en stabiele sportschoenen draagt.

Leer de juiste techniek

Het is het beste om te beginnen met de tweebenige basissprong. De houding is rechtop en ontspannen. De twee bovenarmen liggen dicht bij het bovenlichaam. De onderarmen wijzen schuin naar voren. Het momentum voor het touw wordt alleen uit de polsen gehaald. Roei dus niet je armen uit je schouder of uit je ellebooggewricht! De sprong vindt plaats wanneer het touw over het hoofd slingert. Je hoeft alleen maar hoog genoeg te springen zodat het springtouw recht onder je voeten door kan slingeren. De kniegewrichten zijn licht gebogen.

Plan geschikte trainingssessies

Alle beginners moeten langzaam wennen aan de stress van touwtjespringen. Spring in het begin alleen zolang uw conditie het toelaat. Intervaltraining met 3 eenheden van elk 30 sprongen, met een pauze van 30 seconden ertussen, is ook ideaal voor het begin. Afhankelijk van je conditie en kracht kun je geleidelijk de eenheden, de springtijd of het aantal sprongen vergroten en verschillende technieken inbouwen, zoals springen zonder tussensprongen. Je kunt ook dagelijks trainen. Omdat het niet een van de kracht- en spieropbouwende oefeningen met hoge intensiteit is, hebben de spieren niet veel tijd nodig om te herstellen, tenzij je pijnlijke spieren hebt. Dan kun je beter wachten tot dit voorbij is.