Hoe maak je zelf een stempel?

Hoe maak je zelf een stempel?

Als je een stempel wilt maken, kun je verschillende materialen gebruiken. Sommige zijn kort houdbaar, zoals aardappelen, andere zijn duurzamer, zoals rubber, linoleum of hout. Het hangt er dus altijd van af wat je van plan bent met een stempel te doen.

Het type motief is een ander criterium voor het kiezen van een geschikt materiaal. Opvallende vormen zijn eenvoudig te realiseren met bijvoorbeeld schuimrubber of met een aardappel. Als het fijner moet, zijn stempelplaten van rubber of linoleum beter om mee te werken.

Welke kleuren kun je gebruiken om te stempelen?

In principe elke kleur. Stempelinkt is natuurlijk bijzonder geschikt voor papier. Er zijn speciale niet-giftige stempelinkten voor kinderen. Maar ook vingerverven, aquarellen, acryl-, olie-, aquarel- en emulsieverven en vernissen kunnen worden gebruikt om te stempelen. Kies de juiste kleur voor het te bedrukken materiaal en bereid indien nodig de ondergrond voor volgens de instructies van de verffabrikant. Afdekken met blanke lak kan de duurzaamheid verhogen. Bij textielverf moet de stof meestal gewassen worden zodat er geen finish meer in de stof zit en om deze te fixeren moet de kleurstof meestal achteraf gestreken worden. Maar ook hier geldt het volgende: Let op de informatie van de fabrikant.

Vind motieven

Eenvoudige motieven kunnen uit de vrije hand worden getekend. Maar als je bepaalde ideeën hebt, zoals een eenhoorn, een anker of een speciale beginletter, enz., Dan is internet handig. Termen als »stencil« of »stencil« in combinatie met het motief dat u zoekt – bijvoorbeeld »kat« brengen veel geschikte resultaten onder de kop. Print de afbeelding eenvoudig uit in het gewenste formaat en gebruik deze als sjabloon. De contouren van motieven uit tijdschriften en boeken, ander drukwerk of foto’s kunnen eenvoudig worden gekopieerd met transparant of carbonpapier.

Voor privédoeleinden is dit helemaal geen probleem. Als u het motief echter commercieel gebruikt en/of wilt verkopen, schendt u de auteursrechten als de gebruiker geen toestemming heeft gegeven voor het gebruik ervan. Dit kan duur worden.

Zelf stempels maken

Eenvoudige vormen van schuimrubber kunnen met een schaar worden uitgesneden en op een drager worden geplakt om een ​​stempel te maken. Als je eenzijdig zelfklevende schuimrubberen lakens aanbrengt, is dat heel eenvoudig. Dit is ook een snelle manier om meerdere vormen te maken.

Vooral kinderen boeken snel succes met schuimrubber – dat motiveert hen. Teken eenvoudig de vorm op het schuimrubber. De beste manier om dit te doen is uit de vrije hand met een permanent marker. Carbonpapier kan hier een beetje bij helpen, maar het hecht niet goed aan het materiaal. Als alternatief kunnen de contouren met een speld door een sjabloon in het schuimrubber worden geprikt.

Het hangt af van het motief en het gebruik met welk type kleur je wilt stempelen. Stempelinkt is bijvoorbeeld dunner dan acrylverf. Als de kleur met een kwast wordt aangebracht, kun je zelfs meerdere kleuren tegelijk op verschillende delen van het schuimrubber gebruiken, waardoor er een meerkleurige print ontstaat. Als stof wasbaar moet worden bedrukt, moeten textielinkten worden gebruikt. Zet het vervolgens vast met het strijkijzer volgens de gebruiksaanwijzing.

Zelf stempels maken

Er zijn speciale rubberen stempelplaten die met linoleumsnede kunnen worden bewerkt – ook als set verkrijgbaar. Maar het is bijna net zo eenvoudig om zelf postzegels te maken van gummen. De speciale rubberen vellen zijn gewoon zachter. Het gewenste motief kan ofwel opnieuw worden opgenomen of het kan uit papier worden geknipt en op het rubbervel worden geplakt. Vervolgens kan met de linoleumsnijder het rubber vanaf de rand van het papier naar buiten worden verwijderd totdat de buitencontour is vrijgesneden. Binnen de buitencontour kan het worden getekend en vervolgens gesneden of uit de vrije hand – afhankelijk van vaardigheid en oefening.

Wil je het linoleumkarakter behouden, dan kunnen ook kleine snijrandjes op de postzegel zichtbaar blijven. Wilt u daarentegen een duidelijk motief zonder de karakteristieke snijranden, knip ze dan netjes af. De stempel kan dienovereenkomstig het beste worden bewerkt als deze als test is gestempeld en de snijranden in de afdruk te zien zijn.

Liever laten maken?

Natuurlijk kost dit even werk, en je kunt de stempel ook laten maken door een bedrijf, zoals bijvoorbeeld de Stempelaar.