U hebt hard gewerkt de laatste tijd en voelt dat u klaar bent voor de volgende stap in uw carrière. Misschien heeft u tijdens de recessie zelfs het werk van uw ontslagen collega of hogergeplaatste op u genomen. U bent voorbereid op meer verantwoordelijkheid, met andere woorden, de tijd is rijp om om promotie te vragen. Vaak zal uw baas er niet zelf mee komen aandraven, die heeft andere dingen aan haar hoofd dan uw carrière. U zal dus zelf moeten om promotie vragen… maar hoe?
Hoe vraag ik om promotie? De voorbereiding
1. Overtuig uzelf: Voor u uw manager overtuigt van uw klasse, kijkt u best even naar uzelf. Wanneer u twijfelt dat u nog niet alles in huis heeft om uw gewenste baan uit te oefenen, herinner uzelf er dan aan dat men al doende leert en dat de mensen in de hoogste posities in uw bedrijf er waarschijnlijk door eerder blufwerk zijn geraakt. Overtuig uzelf dat u deze promotie verdient.
2. Bewijs uzelf: Nogal logisch, maar we vermelden het toch maar. Als u om een promotie vraagt, zorg er dan ook voor dat u die verdient, niet in uw ogen, maar in die van uw oversten (en collega‘s). Werk hard, overpresteer en wees een energieke, optimistische, daadkrachtige en sociale professional.
3. Doe uw huiswerk: Zorg dat u uw argumenten voor promotie op een rijtje heeft voor u aan het gesprek begint. Als uw baas neen zegt, wil u niet met uw mond vol tanden staan. Heb een antwoord klaar.
4. Bereid uzelf voor op goed en slecht nieuws: Ook al weet u dat u de promotie verdient, toch gebeurt het vaak dat een werknemer die het verdient zijn promotie niet krijgt. Als u de promotie wordt ontzegd, vraag dan onmiddellijk om een reden als men u geen geeft. Vraag ook wat u kan doen om wel promotie te kunnen maken en misschien ook een tijdsspanne waarin u uzelf kan bewijzen. Maak vervolgens een belofte om de nodige stappen te maken om de promotie te verdienen.
5. Vraag een apart gesprek aan met uw manager: Probeer geen onschuldig gesprek aan de koffiemachine om te draaien in een vraag naar promotie: dit is niet het juiste moment. U kan gestoord worden, uw manager kan andere dingen aan het hoofd hebben. Beter is het om een afspraak te maken onder de noemer ‚Carrièreplanning‘. U heeft dan beiden de tijd en ruimte om ongestoord een gesprek te voeren waar u uw argumenten goed naar voren kan brengen. Een evaluatiegesprek is ook een goed moment (op voorwaarde dat het een goede evaluatie is, natuurlijk!)
Hoe vraag ik om promotie? Het gesprek
1. Wees zelfzeker: Herinner u dat uw manager ook maar een mens van vlees en bloed is en dat om een promotie vragen geen zonde is; integendeel, het bewijst dat u ambitieus bent en zelfzeker. Toon dit dus ook tijdens het gesprek. Zelfs als uw manager negatief staat tegenover uw promotie, betekent dit niet dat hij negatief staat tegenover u. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zelf ook ooit om promotie moeten vragen.
2. Verkoop uzelf: Een verkoper zal u nooit een stofzuiger aansmeren met de openingszin:“Wilt u een stofzuiger kopen?“ Nee, een verkoper zal na wat smalltalk beginnen met de voordelen van het produkt te benadrukken: de sterke zuigkracht, de goedkope prijs, het comfort dat deze stofzuiger in uw leven zal brengen. Pas daarna zal hij vragen of u interesse heeft om dit geweldige produkt in huis te halen. Dit is, als u niet al uit eigen beweging uw portefeuille heeft bovengehaald, natuurlijk. Verkoop uzelf.
3. Ga niet meteen overstag: De kans is niet onbestaande dat uw manager in het begin nee zegt. Als ze uw promotie onmiddellijk een goed idee zou vinden, had ze het waarschijnlijk al lang zelf voorgesteld. Ga dus niet meteen akkoord met een negatief antwoord, maar overtuig uw manager met extra argumenten. Speel niet al uw kaarten uit in het begin, maar hou uw hoogste troef voor laatst.
4. Bedank:Het is passend om uw manager te bedanken voor zijn tijd en inzicht, en, als u de promotie hebt gekregen, voor de geboden kans.
Om promotie vragen is niet eenvoudig. Volg deze stappen om meer kans te maken, en het proces te veraangenamen voor u en uw manager.