Op reis naar Leeuwarden

Op reis naar Leeuwarden

De tijd dat ik toerisme studeerde in Leeuwarden, de hoofdstad van de kuststreek van Friesland (Fryslan) in het noordwesten van Nederland, heeft een enorme impact op mij gehad. Ik noem het nog steeds mijn tweede thuis en tegelijkertijd de mooiste streek van Nederland. Om een ​​lang verhaal kort te maken. Wat maakt Friesland dan zo bijzonder?

De Hollandse touch!

Voor mij is Nederland een van de heetste landen ooit. Niet alleen omdat ik hier een paar jaar heb gewoond, maar vooral vanwege de mentaliteit en het verschil dat het maakt met de rest van het land. Elke keer als ik Nederlanders tegenkom tijdens het reizen of op vakantie gaan in Nederland, stoot het me keer op keer van mijn sokken: de geweldige, humoristische, ontspannen, ruimdenkende en getalenteerde taal van de Nederlanders is gewoon uniek. Alles is hier op de een of andere manier eenvoudiger, minder bureaucratisch, creatiever, oplossingsgerichter en minder ingewikkeld dan in het westen. Ze gaan met de tijd mee, blijven modern en jong, maar behouden toch hun traditie en hun typisch Hollandse touch.

Leeuwarden – winkelen, uitgaan, studentenstad

Naast de super internationale studentensfeer is Leeuwarden na Amsterdam waarschijnlijk de beste shopping hotspot van Nederland. De beste manier om dit te doen is langs de Nieuwestad en de Kerkstraat, die twee keer zijn onderscheiden als de beste winkelstraat van Nederland. Wie de juiste jurk heeft gevonden, bijvoorbeeld bij Coolkat of The Sting, kan ’s avonds het oer-Hollandse uitgaansleven in. Naast de talloze bars en pubs zijn Club Red en Neushoorn twee topadressen waar je kunt feesten met waarschijnlijk de beste feestgangers ter wereld.

Elke vrijdag is er een oer-Hollandse markt in het stadscentrum. De lekkerste kibbeling haal je bij de kleine viskraam op de hoek van de Spanjaardslaan en Camstraburen bij Stenden Hogeschool. De beste regionale kruidenierswaren, producten en souvenirs koop je het beste in de winkels “De wereld van thee”, “De Freise Streekwinkel Priuw” en “Zuivelhoeve-Leeuwarden”.

De betoverende huizen gebouwd in typisch Nederlandse architectuur, de stadsgrachten, de vele historische pleinen en gebouwen, maar ook de vele pubs, restaurants, cafés, het groene, idyllische stadspark aan de Prinsentuin en de vele mooie boten en jachten in de grachten zijn ideaal om te wandelen of per fiets te verkennen. Oh ja, in 2018 zijn Leeuwarden en Valletta (Malta) trouwens UNESCO Culturele Hoofdstad van Europa 😉

De festivals

Elk jaar zijn er in Leeuwarden en omstreken hele toffe festivals, zoals Beloofd Land, Welcome to the Village, Leip en nog veel meer. in plaats van. Elektronische muziek is thuis in Nederland. Geen enkel ander land ter wereld heeft zoveel top-dj’s en festivals. Dirty Dutch is mijn persoonlijke favoriete richting. Bestaat uit tropische eilandbeats van de Nederlandse Antillen en Europese electromuziek. Zodra ik ergens de beat hoor, is er geen houden meer aan – net als “When the DJ dropt the jam!”

Met het Fiets op het Fietspad

Fietsen is bijzonder goed in Friesland. Niet alleen omdat je zo gemakkelijk kunt oriënteren dankzij het bekende Nederlandse knooppuntensysteem, maar vooral omdat je op pad bent in de vlakke en rustige natuur. Je stelt je eigen route samen en rijdt vervolgens van knooppunt naar knooppunt – zo simpel is dat. De vele onderling verbonden fietspaden in Friesland leiden door typisch Hollandse dorpen en steden, over dijken en mosselpaden, door rustige en idyllische natuur en langs vele waterwegen. En ineens beland je bij de zee…

Het water, de zee en de eilanden

Als je graag op het water bent, dan is Friesland de plek voor jou, of je nu per schip, zeilboot, woonboot, op de fiets, te voet of met een hengel langs de talloze kanalen, kanalen, rivieren en meren die met elkaar verbonden zijn . Friesland ligt in het noordwesten van Nederland en wordt daarom omringd door de eindeloze kust van de Noordzee. Ik ging toen al met plezier naar Makkum naar het IJsselmeer en naar het strand in Harlingen. Gewoon dromerig en met een stralend zonnetje krijg je dat vakantiegevoel. En als je denkt, wauw, wat klinkt het allemaal lekker, dan kan ik je vertellen: het stopt niet alleen hier – Friesland heeft het allemaal! De Provincie Friesland wordt omringd door vier prachtige eilanden: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonikoog. Vooral op de laatste twee ben ik vaak op vakantie geweest – de tijd staat hier stil en je vergeet stress en zorgen tijdens het fietsen op het idyllische eiland, tijdens het zwemmen op het strand of flaneren op de dijken.

Meer recreatie?

Vanzelfsprekend is er nog veel meer te doen in Friesland en Leeuwarden, wil je extra korting op utijes en evenementen, kijk dan eens naar de uitjes kortingskaart van nappas.