Sollicitatiegesprek via de telefoon

Sollicitatiegesprek via de telefoon

Sollicitatiegesprekken via de telefoon zijn heden ten dage niets bijzonders, vele kandidaten zijn flexibel met hun woonplaats en zullen graag verhuizen als de baan werkelijk de moeite waard is. Maar zijn er wezenlijke verschillen tussen een persoonlijk sollicitatiegesprek in het bedrijf met de recruiter en een sollicitatiegesprek via de telefoon, en waar moet u tijdens een gesprek op letten?

Redenen voor een sollicitatiegesprek via de telefoon

Meestal is de grote afstand tussen de kandidaat en het bedrijf de hoofdreden voor een sollicitatie via de telefoon. Vele kandidaten zijn bereid om voor hun droombaan of een nieuwe uitdaging naar een andere stad of land te verhuizen. Vaak is een telefonisch sollicitatiegesprek ook een algemene methode voor het bedrijf om een voorlopige selectie van kandidaten te maken, wat geld en vooral ook tijd bespaart. Voor een kandidaat kan dit type sollicitatiegesprek ookvoordelen hebben om in het sollicitatieproces te slagen. Als de kandidaat notities maakt, kan hij makkelijk belangrijke informatie uit het gesprek bijhouden. Bovendien kan de kandidaat op vorige aspecten terugkomen en specifieke vragen stellen, die hij anders misschien al is vergeten.

De voorbereiding

Voor een sollicitatiegesprek per telefoon is het bijzonder belangrijk om goed voorbereid te zijn. U belt niet uw vriend of collega, ook een sollicitatiegesprek per telefoon is uiterst serieus met gelijke vragen als in een gesprek dat “face to face” in het bedrijf plaatsvindt. Van beide partijen wordt dus een goede vorbereiding verwacht. Als u enkele algemene tips volgt, kunt u ook in een telefonisch sollicitatiegesprek slagen:

  • Een rustige kamer zonder muziek of televisie is belangrijk
  • De woonkamer waar uw kinderen spelen of televisie kijken is niet de perfecte plaats om een sollicitatiegesprek te voeren. Het beste zou een rustige kamer zijn waar u niet gestoord wordt, zoals uw werkkamer. Zet uw mobieltje uit

Het maakt niet de beste indruk, als uw mobiele telefoon overgaat tijdens het sollicitatiegesprek Zet uw mobieltje dus uit en zorg ervoor dat uw afspraken zo gepland zijn, dat u ruim voldoende tijd heeft voor dit gesprek.

  • Houd uw cv in uw directe omgeving

Als u uw cv in uw directe omgeving heeft, ishet makkelijker om specifieke vragen over uw cv te beantworden. U heeft dan zelf een compleet overzicht over uw kwalificaties en u kunt eventueel bepaalde punten in uw cv extra toelichten.

  • Kennis van het bedrijf en de vacature

Zoals in een gewoon sollicitatiegesprek is het belangrijk dat u kennis heeft over het bedrijf een de vacature waar u naar solliciteert. Er kunnen vragen worden gesteld die op opdrachten in de potentiële baan gericht zijn. Met andere woorden, bereid uzelf net zo goed voor als bij een “face to face” sollicitatiegesprek.

  • Houd pen en panier bij de hand

In een sollicitatiegesprek via de telefoon heeft u mogelijkheden die uniek zijn in vergelijking met een “normaal” sollicitatiegesprek. De recruiter ziet niet wat u tijdens het gesprek doet, en dus kunt u notities maken om verdere vragen aan de recruiter te stellen, of informatie noteren die in een volgend sollicitatiegesprek nuttig kunnen zijn.

  • Actief luisteren is belangrijk

Luister actief en laat uzelf niet afleiden van het sollicitatiegesprek. Dit kan  makkelijker gebeuren aangezien u uw gesprekspartner niet direct voor ogen heeft. Luister goed naar de vragen en eventuele verzoeken, zoals het naspelen van een sales gesprek.

Over het algemeen is de voorbereiding gelijk aan die van een persoonlijk sollicitatiegesprek, de recruiter kan dezelfde vragen stellen. Vaak moet u iets over uzelf vertellen, zoals uw opleiding, beroepservaring, enzovoorts. In sommige gevallen zal de recruiter een rollenspel voorstellen. Vooral als u voor een sales functie solliciteert is een salesgesprek met een fictieve klant, in dit geval de recruiter, een goede mogelijkheid om  uw vaardigheden te tonen.