Soorten schuurpapier

Soorten schuurpapier

Over het algemeen moet je bij schuurpapier eerst onderscheid maken tussen de verschillende soorten schuurpapier. U kunt een breed scala aan schuurpapier kopen, bijvoorbeeld als rol, schuurvel, schuurband of bijvoorbeeld als snelwisselschijven. Welk type schuurpapier voor u geschikt is, hangt natuurlijk af van de toepassing. Veel doe-het-zelvers geven de voorkeur aan een rol schuurpapier, omdat ze hierdoor zelf de gewenste lengte kunnen zagen en dit op den duur vaak goedkoper kan zijn dan reeds op maat gesneden schuurvellen. Dit is echter vaak alleen mogelijk bij handmatig schuren. Als je een schuurvel nodig hebt voor de excenterschuurmachine, dan wil je normaal gesproken een schuurvel met klittenband. Voordat u schuurpapier koopt, is het daarom belangrijk om eerst te bepalen welk type schuurpapier u nodig heeft voor uw toepassing.

Korrelsoorten, korrelgrootte en soort smeersel

Elk schuurpapier heeft verschillende soorten korrel, korrelgrootte en soort strooiing. Het is uiterst belangrijk om de juiste korrel, korrel en soort korrel voor uw toepassing te identificeren, anders kunt u geen goede schuurresultaten behalen.

Soort korrels

De verschillende soorten mineralen die worden gebruikt bij de productie van het schuurpapier worden korrelsoorten genoemd. De mineralen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bewerking of verspaning van het te verwerken materiaal. De korrelsoort heeft dan ook een grote invloed op het maalresultaat. Verschillende graansoorten zijn bijvoorbeeld:

  • Silicium carbide
  • Korund (aluminiumoxide)
  • Zirkoniumkorund
  • Keramisch korund

Korrelgrootte

Zoals al beschreven in een andere blogpost, is schuurpapier verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes. Het korrelgetal, dat is gebaseerd op de maateenheid mesh, geeft het aantal mazen in een net per inch-eenheid aan. Hoe groter dit getal, hoe fijner de korrel. Volgens dit is een schuurpapier met een korrel van 400 fijner dan een schuurpapier met een korrel van 100.

Over het algemeen kan men stellen dat alle korrels tot 40 als grove korrel kunnen worden omschreven. Middelgrote korrelgroftes worden vaak 40 tot 80 genoemd; fijne korrels van 100 – 180 en zeer fijne korrels boven de 180. Zeer fijne korrels worden bijvoorbeeld gebruikt voor het naslijpen of fijn slijpen van oppervlakken, terwijl bij een grovere korrel meer wordt bewerkt en het oppervlak relatief ruw blijft.

Soort verstrooiing

De soort korrel geeft ook belangrijke informatie over de eigenschappen van het schuurpapier. In het algemeen kan men onderscheid maken tussen een open, halfopen en een dichte strooiselsoort. Bij een halfopen strooitype wordt de rug bedekt met 70% – 80% van de slijpkorrel. Volgens dit zijn er nog steeds openingen tussen de verschillende korrelpunten en heeft het schuurpapier een hogere materiaalverwijderingssnelheid. Open soorten strooisel hebben nog grotere openingen en dus een nog grotere materiaalafname, terwijl dichte soorten strooisel slechts zeer weinig openingen hebben en dus slechts minder materiaalafname.