Teak – het superhout zonder nadelen?

Teak – het superhout zonder nadelen?

De kans is groot dat u maar één keer in uw leven teakhouten tuinmeubelen hoeft aan te schaffen. Want: Dit hout gaat minimaal 25 jaar mee. Tenminste – sommigen schrijven zelfs 100 jaar. Koop je dus je eerste eigen set voor in de tuin als je eind twintig bent, dan heb je heel lang rust – als je je blijvend kunt laten inspireren door de charme van hout. Zowel bij tuinset lounge of bij een normale tuinset.

Teak behoort niet alleen tot de hoogste weerstandsklasse, het heeft ook een zeer hoge maatvastheid en een laag risico op kromtrekken – een combinatie die anders niet in deze vorm te vinden is. De thuisbasis van teakbomen is Zuidoost-Azië, ook al wordt teak nu in andere landen geproduceerd. De hoogste kwaliteit en dus meest waardevolle teakbomen, die tot 40 meter hoog kunnen worden, komen uit Myanmar (voorheen Birma). Het tropische klimaat zorgt ervoor dat teak uitstekend tegen vocht en water kan.

Dit betekent dat teakhouten meubelen in Duitsland gemakkelijk buiten kunnen worden overwinterd – zonder aan kwaliteit in te boeten. Wisselende temperaturen zijn geen enkel probleem. Dit werd mogelijk gemaakt door het zeer hoge aandeel rubber in het olieachtige hout, wat de buitengewone robuustheid en weerstand tegen insecten, schimmels en zuren verklaart.

Hout in het algemeen – en teak in het bijzonder – zijn nogal zware materialen, wat echter alleen voordelen heeft bij buiten overwinteren, omdat: Storm en harde wind de meubels meestal niet kunnen verplaatsen. Als je geen problemen hebt met de grijzige patina-look, kun je de zorg voor het meubilair ook aan de natuur overlaten – vooral in de buurt van de zee. Hier zorgen het zand en de zilte lucht ervoor dat de teakhouten tuinmeubelen schoon worden gehouden. Het goudbruine tropische hout is ideaal aangepast aan de natuurlijke omstandigheden in de frisse lucht en is daarom een ​​van de eerste kanshebbers voor de titel “hoogste kwaliteit materiaal voor tuinmeubelen”.

Maar we weten: kwaliteit heeft zijn prijs. Er zijn zeker goedkopere tuinmeubelen dan die van teak. Voor zover dit als nadeel moet worden gezien: De kans is groot dat u maar één keer in uw leven teakhouten tuinmeubelen koopt. Als we dit bedrag optellen bij het aantal jaren dat teakhout je balkon of terras siert, worden deze eenmalige kosten heel snel in perspectief geplaatst. Dus houd je van een warme houttint en verwacht je hoge kwaliteit van je tuinmeubelen, dan moet je zeker eens kijken naar tuinmeubelen van teakhout.

Maar we weten ook: niet iedereen is volledig verslaafd aan de charme van hout – tuinmeubelen van kunststof en metaal maken ook indruk met tal van voordelen, die we u hieronder natuurlijk graag willen presenteren.