Tuinmeubelen van ijzer en staal

Tuinmeubelen van ijzer en staal

Tuinmeubelen van gecoat ijzer of staal zijn een beproefde klassieker. Niet voor niets, want metalen tuinmeubelen met de juiste coating zijn absoluut weerbestendig, duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en stabiel. Daarom worden tuinmeubelen van ijzer of staal al decennia lang zowel in de particuliere sector als in de horeca gebruikt. Basisvormen en materiaalcombinaties met ijzer en staal Een tuinbank van metaal of een ligstoel van volledig metaal bestaat meestal uit een frame van holle buizen. Typische vormen zijn ronde buizen, ovale buizen of rechthoekige buizen. Het zit- en ligvlak is meestal gemaakt van strekmetaal (ook wel roostermetaal genoemd). Een metalen tuintafel is ook gemaakt van holle buizen. De tafelbladen zijn meestal gemaakt van strekmetaal, geperforeerd plaatstaal of massieve metalen platen.

Naast een zitgroep van massief metaal zijn er ook steeds vaker materiaalcombinaties die een constructie van ijzer of staal combineren met zit-/ligvlakken of tafelbladen van andere materialen. Tuinstoelen, tuinstoelen of tuinbanken zijn er bijvoorbeeld in een combinatie van een stalen frame en zit- of ligvlak van kunststof gaas (polyrattan) of nylon textielweefsel (textileen). Tuintafels met stalen buizenframe zijn naast de klassieke strekmetaal of geperforeerde metalen platen verkrijgbaar met een grote verscheidenheid aan tafelbladen, bijvoorbeeld tafelbladen van kunststof of composietmaterialen (Werzalit platen, Kettalux volledig kunststof platen). Ook een tuintafel met een glazen tafelblad of tafels met een stenen blad zijn populair.

Weerbestendigheid van tuinmeubelen van ijzer en staal

De combinatie van het “gatachtige” oppervlak en hoogwaardige coatings met kunststof onderdelen zorgt er enerzijds voor dat ijzeren tuinmeubelen gemakkelijk schoon te maken zijn, snel drogen na een regenbui en dus direct weer inzetbaar zijn. Bovendien is altijd een aangename oppervlaktetemperatuur gegarandeerd: als het buiten al fris is, is het oppervlak niet zo koud als blank metaal, en zelfs als het meubel wordt blootgesteld aan fel zonlicht, wordt het oppervlak niet te warm en het meubel bruikbaar blijft.

Gecoate ijzeren meubels zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. In principe kunt u zonder problemen buiten blijven, ook in de winter bij sneeuw en vorst. Ze zijn met gemak bestand tegen zon, wind en regen. Beschermhoezen en kappen kunnen echter extra bescherming bieden en zijn ook aan te raden afhankelijk van de locatie (bijvoorbeeld onder bomen in de tuin). U moet er echter voor zorgen dat u alleen koffers van hoge kwaliteit gebruikt. Omdat beschermhoezen een grote verscheidenheid aan kunststoffen bevatten, kan niet worden gegarandeerd dat bij langdurig contact met de coating, vooral bij condensatie en UV-straling, uit deze kunststoffen stoffen vrijkomen die de coating zelf niet vernietigen maar kunnen lelijke vlekken. Dit probleem treedt zelden op vanwege de individuele snede van stoel-, tuinbank-, ligstoel- of tafelgroephoezen, maar het kan relevant worden bij geperforeerde platen en gesloten tafelbladen en direct aangrenzende tafelbladen. Daarom: Gebruik bij voorkeur alleen de hoezen van de betreffende fabrikant of die met afstandhouders (bierkrat, klapstoel, etc.). Om dezelfde reden mogen plastic tafelkleden niet op geperforeerde metalen tafels of gesloten tafelbladen worden geplaatst, of mogen ze er niet gedurende lange tijd op worden geplaatst.

Zoals bij alle alledaagse voorwerpen geldt natuurlijk hetzelfde voor tuinmeubelen van ijzer en staal: een zorgvuldige behandeling zorgt ervoor dat het product lang plezier heeft. Zelfs als ijzeren tuinmeubelen in de winter buiten kunnen staan, blijven ze langer mooi als ze binnen en in de winter op een droge plaats staan.

Het onderhoud van meubels van ijzer en staal

Tuinmeubelen van gecoat ijzer of staal zijn nagenoeg onderhoudsvrij. Stof, vogelpoep en dergelijke kunnen ofwel eenvoudig met de tuinslang worden afgespoten of met een milde reinigingsoplossing worden verwijderd. Er is geen speciale zorg vereist. Afhankelijk van de locatie en het weer kan het soms voorkomen dat er licht roestig condenswater uit de leidingen van de sokkel loopt. Er is niets om je zorgen over te maken. Hierbij helpt het vaak als je de beschermkapjes verwijdert en laat drogen. Gedurende deze tijd spuit u wat corrosiebeschermingsspray in de leidingen en plaatst u de beschermkappen er weer op. Misschien wilt u meteen nieuwe beschermkappen krijgen als de oude niet meer goed sluiten. Als de coating op de ijzeren meubelen na verloop van tijd krassen krijgt, geldt het volgende: Oppervlakkige krassen in de lak zijn geen reden tot zorg. De verflaag is nog functioneel en het ijzer wordt niet blootgesteld aan corrosie. Dergelijke oppervlakkige krassen, die meestal alleen in het licht te zien zijn (vergelijkbaar met de lichte strepen op autolak na gebruik van een wasstraat), kunnen zelfs bij zorgvuldig gebruik meestal niet volledig worden vermeden. Het is alleen raadzaam om het metaal te behandelen en af ​​te dichten met retoucheerlak van de betreffende fabrikant om de corrosiebescherming te herstellen in het geval van zeer diepe krassen, die kunnen worden veroorzaakt door enorme externe invloeden en die tot aan de blote metaal.

Coaten van ijzeren en stalen tuinmeubelen

De ijzeren meubelen worden gecoat met behulp van moderne poedercoatingprocessen. Er zijn echter zeker verschillen met betrekking tot de coatingprocessen en laagdiktes. Bij coatings met een groot oppervlak (bijv. op framebuizen of geperforeerde tafelbladen of gesloten tafelbladen) moeten om technische redenen dunne laagdiktes worden gekozen. Door de vorm van het oppervlak zijn deze dunnere poedercoatings echter volledig voldoende. Qua sterkte en eigenschappen zijn ze vergelijkbaar met een autolak. Fijn gestructureerde oppervlakken zoals strekmetaal van staal en ijzer stellen hoge eisen aan het coatingproces of de coating zelf, maar maken ook veel dikkere laagdiktes mogelijk, die enerzijds een sterke bescherming tegen weersinvloeden bieden en anderzijds ook een aangenaam zacht oppervlaktegevoel.