Wat is de veiligste plek in de auto voor je kinderzitje?

Wat is de veiligste plek in de auto voor je kinderzitje?

Je hebt een veilig autostoeltje voor je kleintje gekozen en bent klaar om samen te genieten van een familie-uitje! Voordat u begint, moet u zeker weten waar u uw kinderzitje het veiligst kunt bevestigen. Bij de hema autostoel raden we aan om het kinderzitje op de achterbank te plaatsen, bij voorkeur op de middelste zitplaats. Het kan echter zijn dat u andere alternatieven moet overwegen als u bijvoorbeeld meerdere kinderzitjes heeft of als uw voertuig niet geschikt is voor montage.

Midden achterbank: De veiligste plek!

De veiligste plaats voor uw kinderzitje is de middelste zitplaats achterin, aangezien deze het verst verwijderd is van de airbags aan de passagierszijde en een mogelijke aanrijding. Hoewel dit statistisch gezien de veiligste locatie is, weten we ook dat deze positie niet altijd praktisch of mogelijk is, bijvoorbeeld door de grootte van de stoel, ontbrekende veiligheidsgordels of ISOFIX-punten in uw voertuig.

Achterbank aan passagierszijde

Hoewel dit niet de veiligste positie is voor kinderzitjes, blijkt uit de statistieken dat klanten vaak de voorkeur geven aan deze locatie. De achterbank aan de passagierszijde is afgekeerd van de kant met de grootste impactfrequentie. Tegelijkertijd biedt deze positie gemakkelijke toegang tot uw kind, waarbij deze kant van het voertuig meestal van het verkeer af is gericht.

Achterbank aan de bestuurderszijde

Dit is ook een veilige plek voor het kinderzitje omdat het achter in het voertuig zit. Maar deze positie is minder veilig dan de achterbank aan de passagierszijde, omdat die kant meer kans heeft om te worden geraakt.

Passagiersstoel

We raden aan om op de achterbank te blijven. Maar als u uw baby op de passagiersstoel voorin wilt vervoeren, moet u eerst de passagiersairbag voorin uitschakelen. Kinderen onder de 12 jaar mogen nooit op een stoel met een passagiersairbag worden geplaatst.

De passagiersstoel mag eigenlijk alleen als noodoplossing worden gebruikt. De bestuurder loopt ook een groter risico op afleiding en de stoel bevindt zich dichter bij de meest voorkomende kant van de botsing.

Als er drie kinderen in uw gezin zijn (pasgeborene, peuter en een 4-jarige) en u kunt de drie stoelen achterin niet plaatsen, raden we deze oriƫntatie aan:

  • Pasgeboren baby op de achterbank aan passagierszijde
  • Klein kind op de achterbank aan bestuurderszijde
  • 4 jaar oud op de passagiersstoel voor (met de airbag uitgeschakeld en de passagiersstoel voorin zo ver mogelijk naar achteren geschoven). Alle geschikte veiligheidsgordels moeten worden gebruikt.

Bij iets oudere babies en kinderen is het handig om wat speelgoed mee te nemen, zodat ze iets te doen hebben in het autostoeltje. Want vaak kunnen ze nog net niet uit het raam kijken.